27 خرداد مخاطرات اخلاقى و بازار بیمه
مخاطرات اخلاقى (۱) و بازار بیمه (۲)
سید محمد موسى مطلبى
چکیده:
در شرایطى که دو طرف با یکدیگر ارتباط اقتصادى برقرار مىسازند، همواره اطلاعات نقش مهمى را ایفا مىکند. وجود رفتار نامشهود، مىتواند باعث شود، یکى از دو طرف، رفتارهایى را انجام دهد که به نفع طرف دیگر نیست. در این حالت، که مخاطرات اخلاقى شکل مىگیرد، بازار دچار شکست مىشود. شرکتهاى بیمه، که همواره رفتار مراقبتى بیمه گزاران را نمىتوانند مشاهده کنند، با چنین مشکلى مواجه مىشوند. بنابراین از ابتدا باید قراردادهایى را که سازگار با مشارکت بیمه گزاران در انعقاد قرارداد همراه با ایجاد انگیزه براى افزایش مراقبت بیمه گزاران است طراحى نمایند. قراردادهاى فرانشیزى در این شرایط بهترین قراردادها تلقى شده است و از طریق ایجاد فرانشیز و گنجاندن مبالغ قابل کسر در قرارداد و همچنین دخالت انگیزشى دولت از طریق مالیات و سوبسید مىتوان این مورد شکست بازار را برطرف نمود و یا از هزینههاى آن کاست. بررسیها، نشان مىدهد در برخى از تعرفههاى تصویبى شوراى عالى بیمه و همچنین متن قراردادها از کارآیى لازم برخوردار نیستند و ضرورى است با استفاده از نتایج این پژوهش و سایر پژوهشهایى که در این زمینه بکار رفته مشکلات قراردادها و تعرفه برطرف شود.
واژگان کلیدى: مخاطرات اخلاقى، قرارداد بهینه، شکست بازار، اطلاعات ناقص، رفتارهاى نامشهود بازار بیمه، بیمه.
مقدمه
۰در شرایط نبود اطلاعات کامل، همواره وجود پیامدهاى خارجى(Externality) باعث مىشود مبادله اقتصادى به خوبى انجام نشود و حتى در مواردى روابط اقتصادى مختل شود. روابط اقتصادى غالباً به شکل انعقاد قرارداد حاصل مىشود. در انعقاد قرارداد اطلاعات نقش مهمى را ایفا مىکند و نبود اطلاعات مشکلاتى را به همراه دارد.
قراردادهایى مانند قرارداد بین کارفرما و نیروى کار، بیمهگر و بیمهگزار، سهامداران و مدیر عامل، اعتبار دهنده و اعتبار گیرنده نیز، همچون سایر قراردادها به اطلاعات نیازمند است. یک سهامدار کارخانه، وقتى مىتواند یک مدیر را بپذیرد، که اطلاعات کاملى از منش و عملکرد او داشته باشد و رفتار او قابل مشاهده باشد. با عدم اطلاع از وى و نامشهود بودن رفتار، نمىتواند قرارداد بهینهاى را منعقد کند و به اهداف خود برسد؛ زیرا همواره یک نا اطمینانى براى او وجود دارد، که رفتار نامشهود(Hiden action) کارگزار به نفع او است یا هزینه هایى را به او تحمیل مىکند. تعریف مخاطرات اخلاقى
مخاطرات اخلاقى تعاریف مختلفى دارد؛ برخى آن را به وضعیتى اطلاق کردهاند، که یک طرف بازار نمىتواند رفتار طرف دیگر بازار را مشاهده کند و گاهى به رفتارهاى نامشهود بازگشت مىکند.(varian, 1990, 589)
برخى دیگر مخاطرات اخلاقى را چنین تعریف نمودهاند: مخاطرات اخلاقى نام دیگرى براى رفتار نامشهود است؛ زیرا در این حالت، فردى یا طرفى که آگاه است، رفتار غلطى را در پیش مىگیرد که به ضرر طرف مقابل است. (Katz, 1994, 593)
تعریف دیگرى نیز مخاطرات اخلاقى را چنین بیان مىکند: وقتى مخاطرات اخلاقى پدیدار مىشود، که افراد در شرایط وجود اطلاعات خصوصى عملى را پیش مىگیرند که بطور نادرستى احتمال نتایج و حاصل نامطلوب را افزایش مىدهد.(Mc taggat, 1992 ,440)
یک مثال از موارد مخاطرات اخلاقى: وقتى یک فرد بیمه مىشود، مراقبت خود را کم مىکند؛ زیرا مطمئن است که خسارت او جبران خواهد شد. مثلاً یک مالک خانه، ممکن است مراقبت خود از خانه را ـ مثل قفل کردن و احتیاطهاى دیگر ـ به دلیل بیمه شدن خانه و لوازم آن، کاهش دهد. این مسأله مخاطرات اخلاقى است که باعث شکست بازار مىشود که در مثال شکست بازار بیمه است و کارآیى در بازار بیمه از بین مىرود؛ زیرا انگیزه افراد به دلیل کاهش نگرانى از خطر، براى مراقبت زیاد از بین مىرود و بنابراین شرکت بیمه ممکن است، مجبور باشد، خانهاى را بیمه کند، که اصلاً قفل نشده یا پنجره آن بسته نشده است و این براى شرکتهاى بیمه غیر ممکن است؛ زیرا احتمال خطر بسیار زیاد مىشود. (stiglitz, 1993) نحوه انعقاد قرارداد
انعقاد قرارداد، نیازمند دو رکن اصلى است، که مىتواند دو شخص حقیقى یا حقوقى باشد. یکى از این دو، نقش اصلى را ایفا مىکند، مثل کارفرما که ابتدا به طراحى قرارداد مىپردازد و دیگرى نقش غیر اصلى را باز مىکند، مثل کارگزار. این بحث تحت عنوان مسأله کارفرما – کارگزار(Principle-agent Problem) در ادبیات مطرح شده است.
قرارداد ابتدا توسط کارفرما طراحى مىشود و کارگزار پس از رؤیت، مىتواند آن را امضا نماید و یا آن را نپذیرد. در چنین حالتى اگر قرارداد امضا نشود، ارتباطى برقرار نمىشود و در صورتى که قرارداد منعقد شود، نتیجه قرارداد مبهم است؛ زیرا نتیجه به شدت به رفتار و عملکرد کارگزار بستگى دارد. عملکرد خوب وى، نتیجهاى خوب را براى کارفرما رقم مىزند و عملکرد ضعیف، نتیجه بدى را براى کارفرما به دنبال خواهد داشت.(stadler, 1997, 17) ماهیت قرارداد بهینه
به منظور توضیح قرارداد بهینه (stadler, 1997, 18) مىتوان یک قرارداد را در نظر گرفت که نتایج متعددى داشته باشد. نتیجه حاصل از قرارداد را با × و ارزش پولى آن را با x نشان مىدهیم. فرض مىشود، کارگزار تلاشى دارد که آن را با eنشان مىدهیم. در این جا یک احتمال شرطى وجود دارد که عبارت است از:
ابتدا فرض مىشود، اطلاعات کارگزار و کارفرما مساوى و متقارن است. در این جا تنها یک ریسک وجود دارد، که ناشى از احتمالى بودن رفتار کارگزار است. کارفرما بر اساس تابع منفعت حاصل از رابطه اقتصادى، رفتارش را تعیین مىکند. تابع منفعت وى عبارت است از:
نمودار (۲): نحوه پرداخت دستمزد در شرایطى که کارفرما ریسک خنثى و کارگزار ریسک گریز است
نمودار ۲، پرداخت دستمزد بهینه در شرایطى است که کارفرما ریسک خنثى و کارگزار ریسک گریز است.
حالت دوم: در این حالت، کارگزار ریسک خنثى است. بنابراین َU ثابت است و کارفرما ریسک گریز است، بدین معنا که <0ًb ، در این حالت قرارداد بهینه بدین شکل مخاطرات اخلاقى و قرارداد بهینه پدیده مخاطرات اخلاقى که پس از انعقاد قرارداد مطرح مىشود، شرایطى است که کارگزار مىتواند تلاش خود را تغییر دهد. به بیان دیگر، تاکنون بحث این بود که با مقدار تلاش معین، شیوه پرداخت باید چگونه باشد. حال بحث این است که پس از انعقاد قرارداد کارگزار به دنبال تلاشى خواهد بود که تابع هدفش را بیشینه سازد. تابع هدف کارگزار در این شرایط به شکل زیر تعریف مىشود.
انگیزه در مخاطرات اخلاقى
با یک مثال فرضى، مىتوان شرایط مخاطرات اخلاقى (mansfield, 1997, 554) در بازار بیمه را ترسیم نمود. همانطور که در نمودار نیز آمده، شخصى را در نظر مىگیریم که اتومبیلى دارد، که T تومان ارزش دارد. وى براى مراقبت از اتومبیل خود هزینههایى را چون خرید قفل، محافظ، دزدگیر و هزینههاى زمانى مىپردازد. این هزینه را با Bنشان مىدهیم. صاحب اتومبیل جهت استفاده بیشتر از اتومبیل، نیاز به هزینه بیشترى براى مراقبت از ماشین خواهد داشت. چون استفاده نیز، به معناى این است که ماشین بیشتر در معرض سرقت قرار مىگیرد. بنابراین مىتوان استفاده او از اتومبیل را تقاضا (D) یا منفعت نهایى از خدمات اتومبیل به حساب آورد، که هزینه B را براى آن مىپردازد.
بنابراین وى در ابتدا بدون بیمه، ۱۰ ساعت در روز از اتومبیل استفاده مىکند. اما پس از انعقاد قرارداد بیمه، چون شرکت بیمه خسارت را مىپردازد و هزینههاى مراقبت ضرورتى ندارد این هزینهها کاهش مىیابد، میزان استفاده از اتومبیل ۱۵ ساعت خواهد بود، در نتیجه احتمال سرقت اتومبیل زیاد مىشود.
در نمودار مشاهده مىشود، که با توجه به منحنى تقاضا براى استفاده از اتومبیل (D) یک روند نزولى دارد، قبل از انعقاد قرارداد بیمه، هزینه استفاده از اتومبیل B است که در سطح ۱۰ ساعت استفاده از اتومبیل تعادل ایجاد مىشود. بعد از انعقاد قرارداد بیمه به دلیل کاهش هزینههاى مربوط به سرقت َB، میزان استفاده از اتومبیل افزایش مىیابد؛ بنابراین، همواره بیمه گزار سعى دارد، پس از انعقاد قرارداد بیمه از اتومبیل خود بیشتر استفاده کند. و این باعث افزایش احتمال خطر مىشود و خسارت آن را، بیمه گر باید جبران نماید.
نمودار (۴): هزینههاى پیشگیرى از سرقت، قبل و بعد از بیمه
رفتارهاى پنهان و بازار بیمه
براى ترسیم وضعیتى که در آن مخاطرات اخلاقى (Hiller, 1991, 82) شکل مىگیرد، فرض مىشود، فرد با دو حالت سرقت و عدم سرقت مواجه است. این شخص Tریال دارایى دارد، اگر دارایى وى مورد دستبرد قرار گیرد C ریال از دارایى او کاهش مىیابد بنابراین دارایى او برابر است با:
(۲۶)W=T-C
که در آن، W میزان دارایى فرد در حالت سرقت است و از طرفى نشان مىدهد که دارایى در حالت عدم سرقت برابر کل دارایى فرد است. W=T دارایى در حالت عدم سرقت رانشان مىدهد.
در نمودار ۵، دو محور دارایى در حال سرقت و عدم سرقت نشان داده شده است. در این نمودار یک نقطه E وجود دارد که در حقیقت میزان دارایى فرد را در دو حالت سرقت و عدم سرقت نشان مىدهد و در حقیقت نقطه برخوردارى طبیعى یا اولیه است. خط َ ffنشان دهنده خطى است، که در آن فرد بیمه گزار با خرید بیمه نامه به نرخ منصفانه(Fair odds line) اقدام مىکند. این خط که به عنوان «نتیجه احتمالى منصفانه»(۴) تلقى مىشود، براى فردى است که سطح مراقبت زیادى براى حفظ اموال خود دارا مىباشد. معادله این خط به شکل زیر است.
(۲۷)Py=x
که در آن P میزان احتمال سرقت است، y سطوح مختلف جبران در صورت سرقت است و میزان آن ضرورتا معادل c نیست و x میزان حق بیمه است. در حقیقت این معادله یک قید رقابت محسوب مىشود، که بیمهگر نمىتواند بیش از احتمال میزان جبران خطر حق بیمه تعیین نماید. زیرا طبق قانون عرضه و تقاضاى بیمه اگر حق بیمه بیشتر از این مقدار باشد، شرکتهاى بیمه دیگر، که حاضرند حق بیمه کمترى را دریافت کنند، بازار را در دست خواهند گرفت. (مطلبى، ۱۳۸۱:۴۷)
در شرایط خرید بیمه، بیمهگزار در حقیقت با دو حالت مواجه مىشود.
یکى حالت سرقت است:
(۲۸)WT=T-C-×+py
و دیگرى در حالت عدم سرقت است:
کنند.
چون دو منحنى از نقطه J مىگذرد، خط بیمه کامل (خط ۴۵ درجه) و خط نتیجه احتمالى منصفانه نیز از آن جا مىگذرد.
سطح مطلوبیت U2، به اندازه B از سطح مطلوبیت U1 بیشتر است. زیرا در نقطه J شخص در هر دو حالت مراقبت کم و زیاد بیمه کامل خریدار مىکند و تنها با مراقبت کمتر مطلوبیت بیشترى را به دست مىآورد. در این شرایط شرکتهاى بیمه حاضر نمىشوند، به کسى که مراقبت کمى دارد، بیمه نامه کامل در نقطه J را ارائه دهند، بلکه در نقطه K مماس بر منحنى نتایج احتمالى منصفانه سطح مراقبت پایین، ارائه مىدهند. این مطلب در نمودار ۶ ارائه شده است.
اگر فرد سطح مراقبت خود را کم کند، در نقطه K خواهد بود. جایى که منحنى U3بر َHH مماس است. اگر فرد بتواند، بیمه غیر کامل خریدارى نماید، در نقطه Q به تعادل خواهد رسید، که نقطه مماس منحنى بى تفاوتى سطح مراقبت زیاد بر خط نتیجه احتمالى منصفانه است؛ زیرا U4 خط بیمه کامل را در نقطه R بالاتر از U3 قطع مىکند.
بنابراین مطلوبیت بیشترى براى او ایجاد مىکند. البته نقطه Q تعادل نیست، زیرا در این حالت همانطور که مىدانیم، بیمه گزار سطح مراقبت زیاد دارد، ولى شرکت بیمه قیمت هر واحد جبران را با َP که بیش از P است، دریافت مىکند. بنابراین، سود غیر طبیعى به دست مىآورد و چون بازار رقابتى است، سود اضافى با ارائه قرارداد توسط سایر شرکتهاى بیمه از بین مىرود. فرایند تغییر وضعیت از دو طریق است. یکى این که َ Pکاهش مىیابد و دیگر این که جبران خسارت در قیمت پایینتر افزایش مىیابد. به بیان دیگر َHH حول نقطه E در جهت عقربه ساعت به چرخش درمى آید. از طرف دیگر یک حرکت بر روى َHH به سمت خط ۴۵ نیز وجود دارد. در نهایت تعادل در روى خط َFF خواهد بود. البته معلوم است که روى خط َFF بیمه کامل نخواهد بود، بلکه نقطه D که نزدیک کامل است تعادل را ایجاد مىکند. در نمودار ۷ نیز دو خط َFF و َHH وجود دارد. نقاط روى َFF چون بر اساس سطح مراقبت زیاد ترسیم شده است، انگیزه لازم را براى مشترى ایجاد نمىکند تا سطح مراقبت زیاد را انتخاب نماید. بنابراین قراردادهاى بیمه که بر روى خط َFF قرار دارد، سازگار با انگیزه نیست. اما وقتى قرارداد بتواند بر اساس سطح مراقبت کم انتخاب شود، مىتواند سازگار با انگیزه باشد، زیرا شخص مىتواند همان سطح مطلوبیت را که در سطح مراقبت زیاد به دست مىآورد با سطح مراقبت کم نیز به دست آورد و هزینه B را نیز نپردازد. در مجموعه نقاط سمت چپ J را بر روى َFF مشترى انگیزه براى کاهش مراقبت را دارد؛ زیرا در این بخش از منحنى WT بیش از WNT است و از این رو شرکتهاى بیمه هیچ گاه بیمه بیشتر از کامل را ارائه نمىکنند.
در نقطه E، فرد سطح مراقبت زیاد را بر مىگزیند. زیرا B هزینه خیلى زیادى نیست ولى شخص ریسک گریز بیمه نشدن را بر بیمه شدن ترجیح مىدهد. از این رو، بین دو نقطه E و J، فرد بین گزینش سطح مراقبت زیاد و سطح مراقبت کم، بى تفاوت خواهد بود. نقطهاى مثل D را در نظر مىگیریم که در آن دو منحنى U5 و U6 یکدیگر را قطع مىکنند. U5 مربوط به سطح مراقبت زیاد و U6 مربوط به سطح مراقبت کم است. در این نقطه شخص در انتخاب سطح مراقبت زیاد و کم، بى تفاوت است. در این جا گر چه U5 خط بیمه کامل را در نقطهاى بالاتر از محل برخورد U6 با خط بیمه کامل، قطع مىکند. اما چون دارایى بطور کامل بیمه شده، میزان ضرر حاصل از B را جبران مىکند.
اگر کمى از خودگذشتگى در این جا وجود داشته باشد، شخص در صورت بى تفاوت بودن بین دو سطح مراقبت زیاد و کم، مراقبتى را که براى کارفرما مناسب است، برمى گزیند. نقاط سمت راست D در طول َFF قراردادهاى سازگار با انگیزه و نقاط سمت چپ Dنقاط ناسازگار با انگیزه تلقى مىشوند. در نقطه D چون WT کمتر از WNTاست، بنابراین شخص حاضر است، براى اجتناب از سرقت، هزینه B را بپردازد و سطح مراقبت زیاد را انتخاب نماید. در نقاط سمت چپ D، تفاوت حاصل مطلوبیت انتظارى سطح مراقبت زیاد و سطح مراقبت کم بیش از ضرر B است. بر عکس در نقاط سمت راست D، ضرر Bبیش از حاصل تفاوت مطلوبیت انتظارى سطح مراقبت زیاد و سطح مراقبت کم است.
از آن جا که B بسیار کوچک است، D بسیار نزدیک بیمه کامل است، شرکت بیمه مىتواند بر روى خط نتیجه احتمال منصفانه، قرارداد بیمه تقریبا کامل سازگار با انگیزه ارائه دهد. بنابراین مشترى نقطه D را انتخاب مىکند و شرکتهاى بیمه هم به خاطر رقابت همان نقطه D را انتخاب مىکنند.
در پایان یک نکته باقى مىماند و آن این که ممکن است، شخص براى این که بتواند بیمه کامل خریدارى نماید، با دو بیمه گر که هر دو نصف دارایى را بیمه مىکنند، قرارداد منعقد کند. این براى هر دو بیمه گر زیانآور است. زیرا در این صورت سطح مراقبت کم انتخاب مىشود که براى هر دو بیمه گر ایجاد ضرر مىکند.
براى رفع این مشکل معمولاً شرکتهاى بیمه، قانونى دارند که در مورد یک چیز نمىتوان با دو شرکت بیمه قرارداد منعقد نمود. برخى راه حلها جهت کنترل مخاطرات اخلاقى
همانطور که در بحث مخاطرات اخلاقى بطور کلى و بحث رفتارهاى نامشهود بازار بیمه مطرح شد، مهمترین راه حل در شرایط وجود مخاطرات اخلاقى، طراحى قراردادهاى فرانشیزى است که در آن پوششهاى بیمهاى نزدیک به کامل باشد. بنابراین در کلیه قراردادهاى بهینه وجود مبلغى که پوشش بیمهاى شامل آن نمىشود وجود دارد تا انگیزه لازم را براى بیمه گزار فراهم نماید تا سطح تلاش مطلوبى را انتخاب نماید.
یکى از مهمترین روشهاى تعیین وجود فرانشیز در قراردادها وجود مبلغ قابل کسر (chitgopekar, 2000) یا (۵)Deductable است که انواعى از آن در قراردادهاى بیمه در جهان مرسوم است. سه نوع از مبلغ قابل کسر که در قراردادها مرسوم است عبارتند از:
۱- مبلغ قابل کسر ثابت
در این روش، مبلغى چون D در قرارداد تعیین مىشود و شرکت بیمه جبران خسارتهاى تا سقف مبلغ D را تعهد نمىنماید و در صورتى که خسارت بیش از این مبلغ باشد، کل خسارت با کسر کردن D قابل جبران خواهد بود. این نوع مبلغ قابل کسر بیشتر در قراردادهاى بیمه اتومبیل مرسوم است.
۲- مبلغ قابل کسر درصدى
در این نوع مبلغ قابل کسر درصدى از خسارت از تعهد جبران خسارت توسط شرکت بیمه خارج مىشود، مثلاً D درصد خسارت از تعهد جبران استثنا مىشود. بنابراین وقتى گفته مىشود، مبلغ قابل کسر ۱۰ درصد است، بدین معناست که خسارت هر چه باشد. ۹۰% آن را شرکت بیمه پرداخت مىنماید؛ این نوع مبلغ قابل کسر در بیمههاى درمان بیشتر مرسوم است.
۳- مبلغ قابل کسر ترکیبى
این نوع مبلغ قابل کسر، بدین صورت است که هم مبلغ ثابتى مثل D و نیز درصدى از خسارت بیش از D از تعهد جبران خسارت بیمه کسر مىشود. مبلغ قابل کسر ترکیبى نیز در بیمههاى درمانى بیشتر مرسوم است. قراردادهاى بیمه در بازار بیمه ایران
با توجه به این که بازار بیمه در ایران در حقیقت یک بازار دولتى است و در عمل رقابت محدودى بین شرکتها وجود دارد، بیشتر قراردادها طبق تعرفههاى تعیین شده توسط شوراى عالى بیمه تعیین مىشود. بررسى تعرفههاى تصویب شده توسط شوراى عالى بیمه مىتواند بهینه بودن قراردادها را نشان دهد.(مطلبى، ۱۳۸۰: ۶۳)
روش دیگر بررسى قراردادها در بازار بیمه، بررسى بیمهنامههاى موجود در شرکتهاى مختلف بیمه است. بیمه نامهها با توجه به تعرفههاى مصوب شوراى عالى بیمه و بخشنامههاى داخلى شرکتها طراحى شدهاند؛ بنابراین بررسى این قراردادها نیز مىتواند بهینه بودن آنها نشان دهد.
از آن جا که در تعرفهها و بیمه نامهها انواع متنوعى از بیمههاى مختلف مىباشد نحوه تقسیم بندى آنها جهت بررسى بر اساس اطلاعات موجود در شرکتها، آیین نامههاى موجود در قراردادها طورى انجام گرفته است که بتوان همه را با هم بررسى نمود. بنابراین بررسى و تحلیل این نوع بیمهها به شرح ذیل است:
۱- بیمه آتش سوزى
در تعرفه بیمه آتش سوزى، هیچ گونه فرانشیز یا مبلغى تحت عنوان مبلغ قابل کسر در نظر گرفته نشده است. از آن جا که این نوع بیمه، شامل بیمه سرقت و بلایاى طبیعى است، نبود مبلغ فرانشیز و یا مبلغ قابل کسر باعث مىشود بیمه گزار مراقبت لازم از اموال تحت بیمه را نداشته باشد. البته تنها در بیمه جامع خانه و خانواده مبالغى به عنوان فرانشیز در نظر گرفته شده است. بنابراین مىتوان ادعا نمود که قراردادهاى آتش سوزى بدون در نظر گرفتن مخاطرات اخلاقى بیمه گزاران طراحى شده و از این رو نمىتوان آنها را قرارداد بهینه دانست.(ساساننژاد، ۱۳۷۹: ص ۲۴۵)
۲- بیمه باربرى
در تعرفه این نوع بیمهها فرانشیزهاى خاصى در نظر گرفته شده است و گویاى این واقعیت است که در این نوع بیمه مسأله مخاطرات اخلاقى مورد ملاحظه قرار گرفته است. یادآور مىشود که بیمههاى باربرى داراى سه نوع استاندارد هستند که در کلیه کشورها از آن استفاده مىشود و بنابراین به طور ناخودآگاه مسأله مخاطرات اخلاقى در آن مورد توجه قرار گرفته است.(همان، ۲۲۳)
۳- بیمه حوادث
در بخشنامههاى مربوط به تعرفههاى بیمه حوادث هیچ گونه فرانشیز و یا مبلغ قابل کسر در نظر گرفته نشده است و این نشان مىدهد که به مسأله مخاطرات اخلاقى در این نوع بیمه توجه نشده است. گر چه در این نوع بیمه نقش مخاطرات اخلاقى بسیار زیاد نیست، در عین حال وجود فرانشیز، یا مبلغ قابل کسر در این گونه بیمه نیز مىتواند، مخاطرات اخلاقى را تا اندازهاى کنترل کند.(همان، ۳۱۳)
۴- بیمه شخص ثالث
در قراردادهاى مربوط به این بیمه و همچنین تعرفههاى تصویبى شوراى عالى بیمه براى این بیمه مبالغى تحت عنوان فرانشیز در نظر گرفته شده است. در بسیارى از بیمههاى اتومبیل کشورهاى مختلف مبالغى تحت عنوان مبلغ قابل کسر وجود دارد که در ایران چنین چیزى وجود ندارد.(همان، ۴۴۷)
۵- بیمه بدنه اتومبیل
در قراردادهاى مربوط به این حق بیمه و همچنین تعرفههاى عالى بیمه فرانشیزهایى در نظر گرفته شده است. در این نوع قراردادها نیز مبلغ قابل کسر که مىتواند کارایى خاص خود را داشته باشد وجود ندارد.(همان، ۴۳۰)
۶- بیمه مهندس
در تعرفه این نوع بیمه بر اساس آخرین آیین نامههاى تصویبى تا سال ۱۳۷۹ آثارى از وجود فرانشیز وجود ندارد و اسناد در دسترس آن را نشان نمىدهد. به نظر مىرسد این نوع بیمه به دلیل تأثیر شدیدى که از رفتار بیمه گزار دارد، وجود فرانشیز در آن بسیار تعیین کننده است و مبلغ قابل کسر نیز مىتواند نقش زیادى را در کنترل مخاطرات اخلاقى بیمه گزاران در بیمه مهندسى داشته باشد که در تعرفهها و قراردادها طراحى نشده است.
۷- بیمه مسؤولیت
در تعرفه این نوع بیمه نیز طبق اسناد موجود فرانشیزى وجود ندارد. همچنین مبلغ قابل کسر نیز در تعرفههاى تصویبى و قراردادهاى شرکتهاى مختلف وجود ندارد و به نظر مىرسد مخاطرات اخلاقى، هزینههایى را بر این نوع بیمه نیز تحمیل مىکند که لازم است راههاى مقابله با آن در قراردادها در نظر شود. خلاصه، نتیجهگیرى و ارائه راه حل
بیان شد که قراردادهاى بهینه بر اساس بیشینه سازى تابع هدف یا منفعت کارفرما با قید مشارکت کارگزار بدست مىآید و کارگزار مىتواند آن را قبول یا رد کند، فرض شد نظام پرداخت وابسته به نتیجه و عمل کارگزار قابل ارزیابى است. اگر تنها دو نتیجه در نظر گرفته شود و کارفرما ریسک خنثى و کارگزار ریسک گریز بود، نظام پرداخت تابع نتیجه بوده و ریسک به عهده کارگزار خواهد بود. اگر هر دو ریسک گریز باشند، هر یک که ریسک گریزى بیشترى داشته باشد، ریسک کمترى را متحمل مىشود و پرداخت هم تابع ریسک گریزى بیشتر کارفرماست که هر چه بیشتر باشد، دستمزد بستگى بیشترى به نتیجه خواهد داشت.
مسأله بعد، تلاش بهینه بود که در شرایط ریسک خنثى بودن کارفرما و ریسک گریز بودن کارگزار، دستمزد تابعى از سطح تلاش است. در صورتى که کارفرما ریسک گریز و کارفرما ریسک خنثى باشد، دستمزد تابعى از سطح تلاش نخواهد بود، تقاضاى تلاش زیاد توسط کارفرما، مسأله مخاطرات اخلاقى را مطرح مىکند که دستمزد در این صورت تابع نتیجه است.
در بازار بیمه که شرایط رقابت بین شرکتهاى بیمه برقرار است، بهترین قرارداد که در آن شرایط براى مشارکت بیمه گزار در بازار و همچنین شرایط انگیزش براى افزایش مراقبت بیمه گزار وجود دارد، بیمه نامههاى نزدیک به بیمه کامل است. بنابراین قراردادهایى که در آنها بیمه کامل ارائه مىشود از نظر انگیزش کارآمد نیستند. قراردادهایى که نزدیک به بیمه کامل هستند در حقیقت قرادادهاى فرانشیزى هستند که بدین منظور مىتوان با استفاده از مبالغ قابل کسر با انواع سه گانه آن در قراردادها تعادل بهینه براى قرارداد فراهم نمود.
بررسى انجام شده در مورد بیمه ایران نشان داده است که در تعیین برخى تعرفهها و همچنین قراردادها و بیمهنامههاى در دسترس از شرکتهاى مختلف بیمه در ایران به پدیده مخاطرات اخلاقى به عنوان یک مسأله مهم در نحوه تنظیم قرارداد کمتر توجه شده است. از این منظر برخى از این قراردادها ناکارآمدى دارند که باید در نحوه تنظیم آنها تجدید نظر شود. پیشنهادات اجرایى
۱- آشنا ساختن کارشناسان بیمه با مباحث گسترده اقتصاد اطلاعات و مباحث گزینش نادرست و مخاطرات اخلاقى.
۲- طراحى رشته هایى چون اقتصاد بیمه و یا مدیریت اقتصادى بیمه به منظور تربیت کارشناسان متخصص که بیمه را از نظر اقتصادى نیز بیشتر از پیش بررسى نمایند.(مطلبى، ۱۳۸۰: ۱۳۱)
۳- بازنگرى جدى در نحوه تعیین تعرفهها و بکار بردن جدیدترین روش علمى که با مباحث اقتصادى ترسیم شده است در تعیین و تصویب تعرفهها.(همان، ۱۳۴)
۴- ایجاد شبکه اطلاعاتى از افراد مختلف که به راحتى قبل از انعقاد قرارداد بتوان رفتارهاى نامشهود فرد را شناسایى نمود.(همان، ۱۳۱)
۵- برنامه ریزى جهت افزایش فرهنگ بیمه که باعث کاهش هزینههاى بیمه در نتیجه کاهش قیمتها یا حق بیمهها مىگردد و آن باعث گسترش بیمه مىشود.
۶- تدوین و تصویب مبالغ فرانشیز و مبالغ قابل کسر بهینه که بتواند قراردادهاى موجود را به سمت قراردادهاى بهینه اصلاح نماید.(همان، ۱۳۴)
۷- برگزارى سمینارها و همایشهاى داخلى و بین المللى جهت تضارب آراء و جمع آورى اطلاعات کامل و همچنین ایجاد فضا براى مطالعاتى در زمینه مباحث گزینش نادرست و مخاطرات اخلاقى با همکارى کلیه مراکز بیمههاى بازرگانى، تأمین اجتماعى و بیمههاى خدمات درمانى و کلیه مؤسساتى که با مسأله بیمه سر و کار دارند.
۸- ایجاد گروه پژوهشى اقتصاد بیمه در مراکز تحقیقات بیمهاى به منظور تمرکز و اطلاع رسانى پژوهشى در این زمینه به کارشناسان و استفاده از توان کارشناسان در انجام پژوهشهاى اقتصاد بیمه .
۹- دخالت دولت از طریق اخذ مالیات و اعطاى سوبسید به منظور ایجاد انگیزه افراد در جهت کاهش ریسک و افزایش مراقبت. پیشنهادات پژوهشى
۱- انجام ترجمه ادبیات مباحث مربوط به گزینش نادرست و مخاطرات اخلاقى در بازار بیمه بطور گسترده که هم اکنون بسیارى از آنها از طریق اینترنت قابل دستیابى است و همچنین بسیارى از ژورنالهاى جهانى مباحث مختلفى از آنها را به چاپ رساندهاند.
۲- به منظور گسترش ادبیات این مباحث در ادبیات فارسى بیمه و اقتصاد، ترجمه چندین کتاب مهم که مباحث اقتصاد اطلاعات و بازار بیمه را بطور کامل و تخصصى مطرح کردهاند، ضرورى به نظر مىرسد.
۳- انجام پژوهشهاى کاربردى با استفاده از پژوهشهاى بسیار زیادى که در بیمههاى خاص و در کشورهاى مختلف انجام شده است و بررسى و ارائه راه حلهاى خاص براى انواع بیمهها در ایران.
۴- بدست آوردن مبالغ قابل کسر و همچنین فرانشیز بهینه از طریق مطالعات آمارى و استفاده از الگوهاى انجام گرفته در موضوع. منابع
۱- فارسى
۱- بیمه مرکزى، مجموعه قوانین بیمهاى، بیمه مرکزى ایران، ۱۳۷۸.
۲- ساسان نژاد، امیر هوشنگ، مجموعه کامل قوانین بیمهاى، تهران، انتشارات فردوسى، چاپ اول ۱۳۷۹.
۳- مطلبى، سیدمحمد موسى، تحلیل گردش اطلاعات و هزینههاى آن در ساختار بازارى بیمه مطالعه موردى ایران، ۱۳۸۰، قم، پایان نامه کارشناسى ارشد دانشگاه مفید.
۲- انگلیسى
۱ – CHitgopekar, sharads, relationship Between Deductibles and expected payouts for Insurance policies, 200.
۲ – Hiller, Briall, The economic of Assymetric information, 1991 & nacmilan Press.
۳ – Katz, and Rosen, mictoEconomic, 1994 & 2nded, Irwin, Illinios.
۴ – Mansfield, Edwin, Microeconomics, 1991, w.w.norton&company
۵ – MC taggat, D findlay, Land parkin, Economics, 1992, addison-wesley, http:\\www.cob.ilstu.edu\katie\working papers\deductibles 99.doc
۶ – Stadler Inesmacho-David Pereze-castrillo, An introduction to Economic of information (Incentives&contracts), 1997 Richard watt, oxford university.
۷ – Stiglitz, S.E., Economics, 1993, w.w.norton&company, NewYork.
۸ – Sweeting Andrew, Discuss the reason why asymmetric information can be a source of market failure.use examples to illustrate your answers, 1998, httb:\\w.w.eraweb.net
۹ – Varian, H.R, Intermediate Microeconomics: A modern approach 2nded, 1990, w.w.norton & company New York.
۱ – Moral hazard
۲ ـ بخشى از این مقاله برگرفته از پایان نامه کارشناسى ارشد نگارنده است که با راهنمایى دکتر عبادى در دانشگاه مفید تدوین و دفاع شده است.
۳ ـ کلمه فرانشیز را برخى به درصدانه ترجمه نمودهاند.
۴ ـ در این نرخ سود اقتصادى بنگاه بر اساس احتمال خطر صفر در نظر گرفته شده است.
۵ ـ این واژه به کاستنى نیز ترجمه شده است.
بدون دیدگاه